Blog > Komentarze do wpisu

Tort michałkowy

Z buziakami dla mojego mężczyzny :*

Tort michakowy

Przepis z blogu Dorotuś (po lekkich modyfikacjach)- jak tylko go ujrzałam wiedziałam, że upiekę go na dzisiejsze święto.

Składniki tortownica o średnicy 22 cm

jasny biszkopt

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

jasny krem michałkowy

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • ½ szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej

ciemny krem michałkowy

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • pół szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej

 do naponczowania biszkoptu

  • niepełna szklanka jasnej herbaty z cytryną wymieszana z 1 łyżką aromatu rumowego

Dodatkowo do dekoracji tortu

  • 6 białych 'Michałków'
  • 6 klasycznych 'Michałków'
  • ok. 170 g orzeszków ziemnych (nie solonych), podpieczonych i posiekanych

Tort michakowy

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać z mąką pszenną.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolei dodawać żółtka, dalej ubijając. 
  3. Mąki wsypać do masy jajecznej. Powoli i delikatnie, by masa nie opadła, wmieszać je szpatułką. W surowej masie nie powinno być widocznej suchej mąki.
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie całą tortownicę wysmarować masłem.
  5. Delikatnie przelać masę biszkoptową, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170ºC (góra - dół) przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  6. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (w formie).
  7. Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy (oddzielając boki nożykiem od formy), przekroić na 4 równe blaty biszkoptowe (najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą część raz jeszcze na pół). 

Krem michałkowy jasny

  1. W rondlu z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia.
  2. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości - ewentualnie można masę przetrzeć przez sitko.
  3. Dodać połamaną w kostki czekoladę, aromat rumowy i esencję. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Gdyby czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  4. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy, odłożyć do wystudzenia.
  5. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  6. Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie.
  7. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 
  8. Masę schłodzić w lodówce, do momentu przygotowania klasycznego kremu michałkowego.

Krem michałkowy ciemny

  1. W rondlu z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia.
  2. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości - ewentualnie można masę przetrzeć przez sitko.
  3. Dodać połamaną w kostki czekoladę, aromat rumowy i esencję. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Gdyby czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  4. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy, odłożyć do wystudzenia.
  5. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  6. Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie.
  7. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Tort michakowy

Wykonanie

Pierwszy z blatów biszkoptowych położyć na paterze i naponczować ¼ herbaty. Na wierzch wyłożyć połowę białego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować 1/3 pozostałej części herbaty. Na blat wyłożyć połowę klasycznego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i naponczować go połową pozostałej herbaty. Na wierzch wyłożyć resztę masy michałkowej jasnej i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Naponczować go resztą herbaty. Pozostałą klasyczną masę michałkową wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać. Część masy bardzo cienką warstwą wysmarować boki tortu. 

Wysypując orzeszki na dłoń, przykładać je do boków tortu, przyklejając. 'Michałki' posiekać na drobne kawałki i udekorować nimi wierzch tortu.

Schłodzić.

Tort najlepiej smakuje wyciągnięty z lodówki na 30 minut przed podaniem (jak zmiękną kremy).

Tort michakowy

poniedziałek, 11 marca 2013, elkaa13

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/11 08:51:32
Opis brzmi pysznie, zdjęcia apetyczne - zachęcają do jedzenia. Czy faktycznie tort jest tak pyszny? Pozdrawiam.
-
2013/03/11 08:56:00
najlepszy prezent na dzień mężczyzny ;D
-
2013/03/11 10:30:59
Tort jest na urodzinki mojego mężczyzny ;), które dziś obchodzi. Wczoraj też dostał kawałek tortu, więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu.
A tort jest pyszny, ja nie przepadam za Michałkami, ale solenizant je uwielbia, więc nie miałam wyboru - padło na ten tort. Teraz nawet ja lubię Michałki :)
-
Gość: lucyna, 193.34.220.*
2013/03/11 12:15:38
super!
-
Gość: canella98, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/20 22:55:50
ja mam małe pytanie... niestety Pani Doroty nie będzie teraz przez dłuższy czas na blogu, dlatego zadaję Pani to pytanie, wykonała Pani prześliczny tort według tego przepisu , być może będzie Pani znać odpowiedź na moje pytanie ;) chodzi o krem... czy mogłabym go zrobić wieczorem, a ubić dopiero popołudniu , zamiast rano? czy to jakoś nie zaważy na jego konsystencji, nie zgęstnieje w lodówce zbyt mocno? niestety rano nie mogę kremu ubić, bo będę w szkole, dopiero popołudniu wrócę i się zastanawiam... z góry dziękuję ! ;)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne