Blog > Komentarze do wpisu

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka (ewentualnie całe udka lub pałki)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego (ew. starta skórka z cytryny)
  • świeżo starty pieprz czarny

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią kurczaka i odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut. W razie gdyby kurczak zbytnio się rumienił należy przykryć go folią aluminiową.

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Kulinarne inspiracje i nagrody  Zimowe szaleństwa  Kulinarny Dzień Kobiet      

niedziela, 10 marca 2013, elkaa13
Tagi: drób

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne