Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet drobiowy

Doskonała alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego pasztetu, który gości na wielu świątecznych stołach. Ta dietetyczna wersja tego przysmaku jest nie dość, że zdrowa, to i smaczna.

Pasztet drobiowy

Składniki:

  • 1,4 kg kurczaka w całości lub ok. 700 g mięsa drobiowego bez kości *
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sos sojowy do smaku / ewentualnie sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 jajka

dodatki wg uznania: kapary, śliwki suszone, żurawina, morele suszone, oliwki

* Z serii Reszty bez resztki:  Domowa kostka rosołowa - bulionetka

Pasztet drobiowy

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.Pasztet drobiowy
  2. Mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy (pieprz cały, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy) i ugotować do miękkości (patrz Domowa kostka rosołowa - bulionetka)
  3. Mięso oddzielić od kości (jeśli trzeba) i zmielić wraz z warzywami dwa razy.
  4. Dodać jajka, doprawić do smaku (gałką muszkatołową, mielonym pieprzem, sosem sojowym lub solą) i wszystko wymieszać. 
  5. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę do środka powkładać ewentualnie dodatki i całość dokładnie uklepać.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180°C i piec ok. 1 godziny. Upieczony pasztet wystudzić.

 

        Wielkanocne Smaki III  Kulinarne inspiracje i nagrody

wtorek, 12 marca 2013, elkaa13
Tagi: drób

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne