Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowe tartaletki

Mocno cytrynowe tartaletki osłodzone bitą śmietaną. Wierzch tartaletek wygląda jak jako sadzone (tak wyszło przez przypadek) więc idealnie sprawdzą się na świątecznym stole.

Cytrynowe tartaletki

Składniki:

spód

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 1 żółtko

lemon curd

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 65 g cukru
  • 65 g zimnego masła

dodatkowo śmietana kremówka 30%, cukier puder - ok. 3 łyżki

Cytrynowe tartaletki

Przygotowanie:

  1. Przygotować lemon curd: Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić widelcem w misce i wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z wolno gotującą się woda i mieszać, aż masa lekko się ociepli. Wtedy zacząć dodawać po kawałku zimnego masła - ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (kolejny kawałek masła dajemy, gdy poprzedni się rozpuści, nie należy zwiększać ognia). Lemon curd wystudzić i przechowywać w lodówce.
  2. Masło podzielić na mniejsze kawałki i wszystkie składniki spodu szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić 30 minut w lodówce.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki na tartaletki (nie trzeba niczym smarować)
  4. Każdą tartaletkę wyłożyć folią do pieczenia i wysypać na nią fasolę lub kulki ceramiczne. 
  5. Piec w temp. 180°C przez 15 minut, a następnie jeszcze 10 minut bez obciążenia i folii.
  6. Przyrumienione tartaletki wyjąć z pieca, lekko wystudzić i nałożyć na nie lemon curd. Wstawić dom piekarnika na ok. 7 minut.
  7. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  8. Całkowicie wystudzone trataletki ozdabiać śmietaną i pozostałym lemon curd.

Cytrynowe tartaletki

Można pominąć śmietanę jeśli ktoś liczy kalorie i bardzo lubi kwaśne smaki.

Cytrynowe tartaletki

    Kulinarny Dzień Kobiet  Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki  

środa, 06 marca 2013, elkaa13
Tagi: cytryna

Polecane wpisy

  • Lemon curd

    Niewiarygodnie prosty przepis na pyszny, aksamitny krem cytrynowy. To takie słońce w słoiku - idealny na rozwianie wiosennych chmur. Krem z tego przepisu jest r

  • Kruche ciasteczka z lemon curd

    Szybkie i niezawodne, a przy tym smaczne - w sam raz na wiosenny weekend :) Składniki: 180 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki cukru muscovado skórka starta z jed

  • Wiosenne babeczki cytrynowe

    Kolejny mocno cytrynowy wypiek. Babeczki są wilgotne, w smaku przypominają serniczki i z pewnością warto przywitać nimi wiosnę. Składniki na 9 sztuk 180 g mąki

  • Rukola z ciecierzycą, oliwkami i fetą

    Na majówkę polecam lekką sałatkę w zielonościach... Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy ok. 1 szklanki czarnych oliwek, odcedzonych ok. 2/3 kostki fety

  • Kiszone cytryny i cytrony

    Bardzo lubię kiszone cytryny. Dodaję je do wielu potraw, które wymagają kwaśnego smaku. Do curry, sałatek, potrawek, tajine, pesto, past kanapkowych itd. W nied

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne