Blog > Komentarze do wpisu

Kremówka cytrynowa

Orzeźwiające i lekkie ciastka. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, idealne dla niespodziewanych gości.

Kremówka cytrynowa

Składniki 10 sztuk

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

lemon curd można zmniejszyć ilość składników nawet o ⅔, ale krem można przechowywać w lodówce nawet 5 dni

  • 3 jajka
  • 3 wyparzone cytryny
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Kremówka cytrynowa

Przygotowanie:

Lemon curd

  1. Na tarce o małych oczkach zetrzeć żółtą skórkę z dwóch wyszorowanych i sparzonych cytryn. Wycisnąć sok z trzech cytryn.
  2. W metalowej misce roztrzepać jajka. Dodać sok i skórkę z cytryn oraz cukier, całość wymieszać.
  3. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i mieszać masę drewnianą łyżką.
  4. Gdy masa zacznie się ocieplać,  dodawać po łyżce zimne masło - ciągle mieszając. Kolejne porcje masła dodajemy jak tylko wcześniejsza się rozpuści.
  5. Zestawić z ognia, gdy masa zacznie gęstnieć po ok. 5-10 minutach. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

kremówki

  1. Ciasto rozwinąć i pokroić na prostokąty o wymiarach 6cmx10cm. Prostokąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać 1 łyżką cukru pudru. Piec w temp. 200°C (termoobieg) przez ok. 10 minut - do lekkiego zrumienienia.
  2. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.
  3. Na połowie wystudzonych ciastek wyciskać rozetki ze śmietany i lemon curd. Drugą część ciastek smarować śmietaną od spodu i przykrywać ciastka ze śmietaną. Wierzch każdej kremówki ozdobić lemon curd.

Kremówka cytrynowa

 

Szybkie ciasta - edycja karnawałowa  Walentynki 2013 - czym to się je?      

poniedziałek, 11 lutego 2013, elkaa13

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/11 14:34:16
Mniam, kremówki wyglądają bardzo smakowicie.
-
2013/02/15 15:15:24
Ta wersja kremówki bardzo mi odpowiada. A lemon curd uwielbiam :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne