Blog > Komentarze do wpisu

Pierś kurczaka w pomarańczach

Pierś kurczaka w pomarańczach

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • czubata łyżka zielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz 

Pierś kurczaka w pomarańczach

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem cayenne.
  2. Pomarańcze wyparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i je wyfiletować (odciąć plastry z końców owoców, a następnie ostrym nożem ściąć skórkę z białym miąższem z góry na dół. Wycinać cząstki miąższu i do szklanki zlewać wyciekający sok).
  3. Masło rozpuścić z oliwą i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Dodać pomarańcze razem z sokiem, żurawinę, miód , zielony pieprz, pieprz cytrynowy i dusić do miękkości na małym ogniu (ok. 10 minut)

Podawać z ryżem i glazurowaną marchewką.

  Sezon na cytrusy

niedziela, 16 grudnia 2012, elkaa13

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/18 14:25:27
W pomarańczach jeszcze nie próbowałam, a brzmi zachęcająco :-)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne