Blog > Komentarze do wpisu

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

Kolejny przykład na to, że minimalnym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze możemy stworzyć coś wybornego. Tarta idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ja użyłam chłodzonego, a nie mrożonego)
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • opakowanie sera feta
  • średnia cebula
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  • Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać szpinak i dusić do rozmrożenia.
  • Gdy szpinak się rozmrozi i trochę odparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i śmietanę.
  • Szpinakową masę zdjąć z ognia i dodać do niej pokrojony w  kostkę ser feta.
  • Formę do tarty wysmarować  tłuszczem i wyłożyć ciastem francuskim - skrawki zostawić do wyłożenia na wierzch.
  • Ciasto nakłuć i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę szpinakową, wierzch wyrównać i z resztek ciasta ułożyć szachownicę.
  • Tartę włożyć do piekarnika na ok. 10-15 minut.

       

środa, 03 października 2012, elkaa13

Komentarze
2012/10/03 14:58:51
nie ma banerka akcji a z chęcią bym dopisała ten przepis :)
-
2012/10/03 22:05:44
Proste i pyszne. Tarty górą :-)
-
2012/10/05 17:39:45
Ale pyszności, kupiłam dziś szpinak mrożony(dobry jest w lidlu:), miałam robić naleśniki, ale ta tarta tak pięknie wygląda, że chyba zmienię plany, w zamrażarce zawsze jakieś ciasto francuskie się znajdzie:)
-
2012/10/08 17:39:15
Pychota, tez taką robię :-)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne