Blog > Komentarze do wpisu

Powidła z mirabelek

Powidła z mirabelek

Składniki na ok. 1,5 l powideł

  • 5 l mirabelek
  • ok. 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Umyte śliwki włożyć do dużego garnka i rozgotować, a następnie, jeśli nie były wypestkowane, na sicie oddzielić miąższ od pestek (lub wybrać pestki łyżką podczas smażenia).
  2. Od momentu wrzenia gotować śliwki przez ok. 45 minut. Powidła z mirabelek
  3. Zestawić garnek z ognia, przykryć i odstawić do następnego dnia. Powtórzyć smażenie przez kolejne dwa dni po ok. 30 - 45 minut (w sumie smażymy trzy dni).
  4. Gdy powidła będą płatami spadać z drewnianej lub plastikowej łyżki dodać cukier, dokładnie wymieszać i smażyć aż powidła ponownie zgęstnieją.
  5. Gorące powidła przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut. 

     Domowy Wyrób

poniedziałek, 24 września 2012, elkaa13
Tagi: mirabelki

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/24 12:40:55
Muszą być przepyszne. Chętnie wypróbuję. Zapraszam do mnie.
-
2012/11/12 20:21:15
Mirabelkowe powidełka, mniam pyszka:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne